AZ ALMAECET HATÁSAI

Emésztés javító hatás

Emésztés javító hatás

Az almaecet egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javít a gyomor és a belek munkájának hatékonyságán, azaz hatására, sokkal jobban le tudnak bomlani az ételek az emésztőrendszerben.
Ennek következménye, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek sokkal jobban fel tudnak szívódni a testünkben, illetve hogy a gyomorból kevésbé kerülnek át emésztetlen ételek a belekbe, ahol étel intoleranciát és különböző allergiákat okoznának.

Az almaecet segít savassá tenni a gyomrot. A savas gyomor nagyobb hatékonysággal tudja a kórokozókat, baktériumokat, gombákat és vírusokat is elpusztítani, amelyeket az ételekkel együtt kerülnek be a testünkbe.

Emésztéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Az almaecet igen sokat tud segíteni a cukorbetegeknek, illetve mindenkinek, aki sok szénhidrátot, cukrot, süteményt fogyaszt. Az almaecet javítja az inzulinérzékenységet, ami azért kedvező hatású számunkra, mert a folyamatosan magas inzulinszint inzulinrezisztenciához vezethet, mely pedig magas vércukorszintet és így cukorbetegséget is okozhat testünkben.
Az almaecet tehát csökkenti az inzulinrezisztenciát és a vércukorszintet is.

Az amerikai Diabetes Care magazinban lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az almaecet fogyasztása 34%-kal javította az inzulinérzékenységet 2-es típusú cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedő páciensek esetén.

Egy tanulmány megállapította, hogy az almaecet fogyasztásának hatására átlagosan 31%-kal csökkent a vércukorszint fehér kenyér fogyasztását követően.

Egy állatokon elvégzett kísérletben pedig diabéteszes patkányoknak adtak almaecetet 4 héten keresztül, aminek hatására nagymértékben csökkent a vércukorszintjük.

Cukorbetegséggel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Fogyás, Zsírégetés

Fogyás, Zsírégetés

Az almaecet vércukorszintet és inzulinrezisztenciát csökkentő hatása nagymértékben elősegíti a zsírégetést és a testsúly csökkenését is a szervezetben. Az almaecet ezáltal megelőzheti a vércukorszint ingadozása miatt ránk törő éhségérzetet és falási rohamokat is.
Ráadásul az emésztés serkentésével fokozza az anyacserét is, illetve támogatja, hogy testünk kevesebb zsírt raktározzon el a szövetekben. Emellett az almaecet közvetve hozzájárul a hasi zsírpárnák leadásához is.

A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet számtalan tudományos vizsgálatban bizonyította már fogyást elősegítő hatásait. 
Egy tanulmányban például megállapították, hogy napi 2 evőkanálnyi almaecet fogyasztása 12 hét alatt legalább 4 kilogramm súlycsökkenést okozott, méghozzá úgy, hogy a vizsgált személyek a diétán vagy az életmódon nem változtattak semmit sem.
Az is kiderült, hogy az almaecet növeli a jóllakottság érzetét is, ami támogatja a bevitt táplálékok mennyiségének csökkentését, és növeli a testsúly csökkenésének mértékét.

Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy az almaecet fogyasztása 275 kalóriával csökkenti a teljes kalóriabevitelt egy nap során.

Ha fogyni szeretne, akkor az almaecet fogyasztása mellett fontos, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezzünk, illetve lehetőleg rendszeresen mozogjunk, sportoljunk is. 

Fogyással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Koleszterin csökkentés

Koleszterin csökkentés

Az almaecet jelentősen segíti a máj és az epe működését, melyek roppant lényegesek a koleszterin termelésében, feldolgozásában és lebontásában is.

Az Egyesült Államokban végzett kutatások is bizonyították az almaecet LDL-koleszterin szintjét csökkentő képességét, ami már napi 1 evőkanál elfogyasztásának hatására is kialakul, ráadásul hosszan tartó és nagymértékű hatást okoz az erekben.
A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet a rossz koleszterin alacsonyan tartása által a szív egészségét is jelentősen óvja.

Iránban is végeztek állatokon kísérleteket, melyek kimutatták, hogy az almaecetet kapó patkányoknál csökkent a rossz LDL-koleszterin szintje, miközben nőtt a jó HDL-koleszterinszint.

Koleszterinszinttel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Reflux ellen

Reflux ellen

Az almaecet fő hatóanyaga, az ecetsav pH-értéke nagyjából gyomrunk pH-jával egyezik meg, ami által nagymértékben képes támogatni a gyomor egyensúlyi állapotának megőrzését és visszaszerzését.

Manapság is elterjedt tévhit, hogy a savas refluxot a túl sok gyomorsav váltja ki. A reflux sokkal inkább a túl kevés gyomorsav következménye, azaz a gyomor lúgos irányba történő elmozdulásának tudható be. Ebben az esetben a gyomor és a nyelőcső kapcsolódásánál található záróizom elkezd meglazulni, ugyanis azt érzékeli, hogy kevés a sav, ezért nem kell már a savat visszatartania a gyomorban, nem kell zárnia.

Ennek következtében jön létre a reflux, így a gyomor savas tartalma vissza tud áramolni a nyelőcső irányába.
Az almaecet fogyasztásának hatására azonban több savat juttatunk be a gyomorba, így ismét hatékonnyá tehetjük az emésztést.

Az öregedéssel együtt természetes folyamatként egyre lúgosabbá válik a gyomor pH-értéke, ezért 50 év felett mindenképpen több savra van szükség az emésztés hatékonyságának megőrzéséhez, a fehérjék lebontásához, illetve az ásványi anyagok megfelelő felszívódásához.

A stressz nagyon gyakran komoly szerepet játszik a reflux kialakulásában, mivel hatására szervezetünk kortizol hormont termel, ami erősen lúgosítja a gyomrot.
Az almaecet folyamatos, nagymértékű stressz esetén is kedvező hatású szervezetünkre, mivel jelentősen képes csökkenteni a stressz miatti lúgosító hatásokat szervezetünkben.

Általánosságban elmondható, hogy az almaecet 10 emberből 9-nél képes javítani az állapoton reflux és gyomorégés fennállásakor.

Refluxszal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Az almaecet kedvezően befolyásolja a vérnyomást, amit leginkább annak köszönhet, hogy mérsékli, megszünteti a szervezetben a káliumhiány állapotát.
Az almaecet a koleszterinszint csökkentése által fellép az érelmeszesedés ellen is, ami az erek átmérőjének csökkentése miatt jelentősen  hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Az almaecet a magas vérnyomás csökkentése által jelentősen támogatja a szív egészségének megőrzését is.

Japán kutatók patkányokkal végzett kísérletekben igazolták, hogy az almaecet valóban csökkenti a vérnyomást.

Magas vérnyomással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori

A H. pylori-ról tudjuk, hogy leginkább akkor szaporodik el, amikor valamiért lecsökken a gyomorsav szintje vagy a gyomorsav pH-értéke lúgos irányba tolódik el, mivel ez a baktérium nem tud életben maradni savas környezetben. Ráadásul ha már nagyon elszaporodott, akkor képessé válik tovább csökkenteni a gyomorsav szintjét, hogy még kedvezőbb feltételeket biztosítson magának.

Az almaecet pH-értéke nagyon savas, körülbelül gyomrunk pH-értékével egyezik meg, így segít visszaállítani a gyomor természetes savas kémhatását. Ez önmagában is fellép a H. Pylori ellen, mivel ebben a savas közegben nem képes tovább életben maradni.

A szűretlen és pasztörizálatlan almaecetben nagy mennyiségű jótékony baktérium, vagyis probiotikum van jelen, ami jelentősen hozzájárul az emésztési funkciók és a bélrendszer egészséges működéséhez, illetve roppant lényegesek az immunitás szempontjából is. A bélrendszer és a gyomor működése szorosan összefügg egymással.

A probiotikumok segítségével visszaállítható a hasznos bélbaktériumok túlsúlya az emésztőrendszerben, így megállítható a H. pylori terjedése is.

Nézze meg a Biotic Balance probiotikumot itt (új ablakban nyílik)

A probiotikumok a bélbe kerülés után elszaporodnak, és hozzátapadnak a vékony-, illetve vastagbél falához, így kiszorítják a káros baktériumokat, köztük a  H. pylori-t is.

Antibakteriális hatással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre

Étel intolerancia, Allergia

Étel intolerancia, Allergia

A különféle allergiák és ételintoleranciák kialakulásában nagyon lényeges szerepe van annak, hogy az elfogyasztott táplálékok nem tudnak rendesen lebomlani a gyomorban a gyenge gyomorsav miatt. Ennek következtében az ételek emésztetlenül jutnak el a bélrendszerbe, ami nagyon sok káros következménnyel járhat.

A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet hatékonyan tudja javítani az allergiát okozó ételek lebomlásának hatékonyságát a gyomorban, ezáltal rengeteget tud segíteni az allergiák és ételintoleranciák visszaszorítása terén.

Emiatt nagyon sok allergiás, illetve ételintoleranciával küzdő is rendszeresen fogyasztja az almaecetet, és nagyon pozitív hatásokról számolnak be.

Allergiával kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Jobb tápanyag felszívódás

Jobb tápanyag felszívódás

A szűretlen almaecet egyik legfőbb képessége, hogy fokozza a gyomor és a belek működésének hatékonyságát, minek következtében sokkal könnyebben és jobban le tudnak bomlani az ételek az emésztőrendszerben.

Ennek hatására a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok jóval hatékonyabban képesek felszívódni szervezetünkben. Emellett pedig kisebb mértékben jutnak át emésztetlen ételek a gyomorból a belekbe, így ahogy az előző pontban már említettük, csökken az ételintolerancia és a különféle allergiák kialakulási kockázata is.

pasztörizálatlan almaecet a tápanyagok felszívódásának javításával számtalan egészségügyi problémát és betegséget orvosolhat, például a kalcium hasznosulásának támogatásával fellép a köszvény , az ízületi gyulladás, a fogkő, a vesekő vagy az epekő ellen is.

 

Nyiroktisztító hatás

Nyiroktisztító hatás

A pasztörizálatlan almaecet jelentősen hozzájárul a szervezetben található nyálkák és a teljes nyirokrendszer megtisztításához. Ezáltal képes az allergiás tüneteket is mérsékelni, mivel csökkentheti az orrban lévő nyálkát, s ezzel együtt az orrdugulást is.

Az almaecet segít kiegyensúlyozni a szervezet pH-értékét, serkenti a nyirokelvezetést, illetve javítja a keringést is, ennek köszönhetően nagyon hatékony méregtelenítője testünknek.

Valamilyen fertőzés miatt kialakuló nyirokcsomó-duzzanat esetén az almaecet kivételes módon képes a baktériumok elpusztítására, miközben támogatja a hasznos baktériumok szaporodását. Az szűretlen almaecet igazi természetes antibiotikum, ami segít a fertőzések leküzdésében, valamint erősíti az immunitást is.

Immunerősítéssel, fertőzésgátlással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Candida, Bél állapot javítás

Candida, Bél állapot javítás

A Candida-fertőzés akkor tudja felütni a fejét, ha felborul a szervezet sav-bázis egyensúlya. Az almaecet képes visszaállítani a test normális pH-értékét, ezáltal kedvezőtlen feltételeket teremt a kórokozók számára, viszont nagymértékben támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, melyek képesek kiszorítani a bélrendszerből a káros mikroorganizmusokat.

A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet rendkívül gazdag értékes enzimekben, melyek nagyon hatékonyan lépnek fel a Candida-gomba ellen. 

Candidával, baktériumokkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Ekcéma

Ekcéma

Az almaecet képes lehet kezelni az ekcémát és más bőrproblémákat is.
Az almaecetben lévő ásványi anyagok és vitaminok (magnézium, vas, kálium, nátrium, pektin, kén, foszfor, kalcium) roppant jótékonyan hatnak a bőrre.

A pasztörizálatlan almaecetben található tejsav, almasav és ecetsav erős gombaölő és hatással rendelkeznek, illetve hatékonyan képesek csökkenteni a gyulladásokat, a viszketést, megelőzik a bőrfertőzés kiújulását, valamint nyugtatják a száraz bőrt.

Az almaecet rost- és pektintartalma miatt belsőleg elfogyasztva jelentősen hozzájárul az ekcéma kialakulásában is szerepet játszó méreganyagok eltávolításához.
A szűretlen almaecetben található Béta-karotin meggátolja a bőrsejtek összetapadását, emiatt megújítja a bőrsejteket.
Az almaecetben lévő kálium anti-allergén hatású, illetve savasabbá teszi a bőrt, ami kedvező hatásokkal rendelkezik.

Így használható az almaecet ekcéma kezelésére:

- Belsőleg: öntsünk 2 dl vízhez 1 teáskanál almaecetet, majd igyuk meg. Naponta legalább 2 alkalommal igyunk ilyen almaecetes vizet.

- Lemosó: adjunk 2 teáskanál almaecetet 2 dl vízhez, nedvesítsünk meg vele 1 vattakorongot, és töröljük át vele az ekcémás bőrfelszínt. Ha nagyon érzékeny a bőr, akkor próbálkozzunk 1 teáskanálnyi almaecettel.

Fürdő: öntsünk fél csésze almaecetet a fürdővízhez, és egy kevés kókuszolajat is. 

Nagyon jó ekcémára a manuka méz is. Ide kattintva tudhat meg többet róla

Korpásodás, Haj állapot javítás

Korpásodás, Haj állapot javítás

Az almaecetnek komoly baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása van, megőrzi a fejbőr megfelelő pH-értékét, illetve megerősíti a hajhagymákat, ezáltal a haj erősebbé, egészségesebbé és fényesebbé válhat.

A fejbőr korpásodása esetén dörzsöljük be a fejbőrt felhígított almaecettel minden hajmosás alkalmával, mely a viszketés ellen is hatékony.

Samponként is alkalmazhatjuk, ha körülbelül negyed csésze almaecetet elkeverünk egy csésze vízzel, szórófejes flakonba tesszük, majd ezzel spricceljük be a fejbőrt. Hagyjuk állni rajta 3-5 percig, majd öblítsük le meleg vízzel.

Öblítővízként is használhatjuk, ha az utolsó öblítésként 1 liter vízhez hozzáadunk negyed csésze almaecetet. Ennek hatására hajunk csillogóbbá, élénkebb színűvé és könnyebben kifésülhetővé válik.

Baktériumokkal, gombákkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Rossz szájszag

Rossz szájszag

A kellemetlen leheletet gyakran a nem megfelelő emésztés, a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza.
A szűretlen és pasztörizálatlan almaecet fogyasztása segít a belekben található baktériumok és gombák elpusztításában, a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. 

Az almaecetet alkalmazhatjuk szájöblítőként is, mivel a szájban is kifejti antibakteriális hatását. Ekkor adjunk 1 pohár vízhez 1 teáskanálnyi almaecetet, majd gargalizáljunk vele. 

Baktériumokkal, gombákkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:


Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre